Vlekkenwijzer

Bloed:
Deppen met koud water, vervolgens een sopje en dat weer nadeppen met schoon water.
Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag u voor het weghalen
van bloedvlekken nooit heet of kokend water gebruiken. Het stollingsproces van het bloed zou daardoor bevorderd worden en de vlek wordt daardoor keihard.

Boter:
Met een mes de boter zo veel mogelijk weg halen. Haast alle gladde opvervlakken kunnen we afnemen met een warm sopje van een neutraal afwasmiddel.

Cola:
Verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel de vlek met een paar druppels citroensap, daarna weer behandelen met een warm sopje.

Chloor:
Vlekken die met chloor zijn ontstaan halen we gemakkelijk weg met koud of lauw water.

Ei:
Met de botte kant van een mes de vlek afschrapen. Deppen met koud water. Opgedroogd eiwit in stoffen eerst met koud water weken en daarna behandelen met een sopje.

Inkt:
Melk eroverheen gieten, hier trekt de inkt in. Herhalen zolang als nodig en onmiddellijk nadeppen met water.

Kaarsvet:
Zoveel mogelijk kaarsvet weg halen. De vlek die overblijft bedekken met absorberend papier en daarover strijken we met een warm (niet te heet) strijkijzer. Mochten er na deze ouderwetse behandeling toch nog restvlekken overblijven, dan haalt u die gemakkelijk weg met trichloorethyleen of wasbenzine op een prop schone watten.

Kauwgom:
Leg een plastic zakje met ijs of een koelelement uit de vriezer op de vlek, na een tijdje kunt de vlek weg borstelen.

Koffie en thee:
Deppen met een alkalivrij sopje en daarna weer nadeppen met schoon water.

Limonade, vruchten en wijn:
Deppen met lauw water en als dit niet helpt deppen met het sap van uitgeperste citroen of met azijn, hierna weer onmiddellijk nadeppen met water. Witte wijn kan ook helpen bij rode wijn.

Likeur en bier:
Lauw water, indien nodig hierna met tetra of alcohol deppen.

Mayonaise:
Deze vlekken behandelen we in fasen. Eerst pakken we het vet aan door de vlek af te nemen met tetra, wasbenzine of trichloorethyleen. Daarna de behandelde plek goed drogen. Is de plek droog, dan behandelen met handwarm water en ammonia. Helpt dat niet, dan behandelt u de vlek nog eens met wasbenzine, tetra of trichloorethyleen. Wanneer de vlek dan nog niet verdwenen is, gebruikt u ossengalzeep.

Melk of chocolade:
Behandelen met lauw water. Wanneer de vlek niet weg is deppen met tetra of alcohol en daarna deppen met een sopje.

Modder:
Laten opdrogen en opzuigen.

Urine:
Deppen met lauw water, indien nodig deppen met azijn waaraan een wolwasmiddel is toegevoegd. Nabehandelen met warm water.

Verf:
Olieverf met terpentine, synthetische verf met wasbenzine en waterverf met zeepsop deppen.