Linnen

Linnen:
Linnen is een zeer sterke plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van een vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is sterker dan katoen en heeft meer kreukvorming. Zowel linnen als katoen zijn vaak mooi van kleur en sterk en mooi van uiterlijk. Het kreuken en pletten is voor velen juist de charme van deze stoffen.

Canvas:
Dit zijn zeer dichte weefsels van katoen, of jute. Het is bijzonder stevig materiaal dat helaas makkelijk smoezelig wordt. Vlekken in canvas zijn zeer moeilijk, of niet meer te reinigen zonder risico van kringen.

Synthethische vezels:
In tegenstelling tot natuurlijke vezels worden synthetische vezels vervaardigd met behulp van een chemisch proces. Deze vezels hebben een zeer grote treksterkte en laten zich verven in prachtige kleuren en bereiken een hoge graad van kleurechtheid. Als nadeel geldt dat ze vaak een harde, metaalachtige glans hebben. Ze nemen ook gemakkelijk statische elektriciteit op en hun vochtopnemend vermogen is gering. Kunstvezels worden nagenoeg altijd vermengd met katoen of wol.

Non-wovens:
Dit is een verzamelnaam voor bekledingsmaterialen die geheel worden vervaardigd uit microfibers van polyester en polyether. Deze vezels worden niet geweven maar via een scheikundig proces met elkaar verbonden. Hieruit ontstaat een ultramodern product met een buitengewone zachtheid en een hoge lichtechtheid. Bovendien zijn deze producten gemakkelijk te reinigen. Een voorbeeld is Alcantara.


Extra informatie in PDF formaat beschikbaar gesteld door ©Perida

meubelstoffen
leder
alcantara

bestanden hebben een pdf formaat : Logo

niet leesbaar >>> Adobe reader : http://get.adobe.com/nl/reader/
alternatief : Foxit : http://www.foxitsoftware.com/Secure_PDF_Reader/