Wol

Wol is een natuurlijke grondstof dat door haar volle uitstraling zeer geliefd is in de meubelsector. Wol is afkomstig van de schaap.

Wol2

De huidbedekking van andere dieren duidt men aan met haar. Voor het verkrijgen van wol wordt het schaap geschoren. De bekendste wol komt van de merinoschaap, verder zijn er crossbred- en het chariotschaap. De meeste wol komt uit Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Engeland. De wol die men van levende schapen haalt noemt men scheerwol, de wol die afkomstig is van geslachte schapen noemt men blootwol.

Na het scheren van de schapen wordt de wol uit elkaar getrokken, gewassen en ontdaan van vet. Als de wol gedroogd is wordt het gezuiverd van plantaardige delen en in een bad gedompeld van zwavelzuur. Deze behandeling heet carboniseren. Tot slot wordt de wol bewerkt met olie (gesmout) om de vezels buigzaam en gladder te maken voor het spinnen.

Als je wol onder een vergrootglas bekijkt dan zie je dat deze is opgebouwd uit cellen. De wand bestaat uit uitstekende schubben. Wol is kreukherstellend en heeft een natuurlijke kroezing. Verder is wol elastisch en trekt het weinig vuil aan. Het materiaal houdt goed kleur vast.

Wol heeft uitstekende eigenschappen t.o.v. synthetische vezels. Het behoort echter niet tot de goedkoopste meubelstoffen. Door het internationale wolsecretariaat worden kwaliteitseisen aan wol gesteld.

Bv01158 Bv01157